2024-09-05 Artykuł

Układ odpornościowy jest potrzebny do ochrony przed infekcjami. W okresie jesieni i zimy odporność często spada. Z pomocą przyjść mogą naturalne składniki roślinne, które wzmocnią poziom odporności. Przykładem jest jeżówka blada oraz bez czarny.

Nie ulega wątpliwości fakt, że najczęstszą przyczyną osłabienia odporności i zwiększonej zachorowalności w okresie jesienno-zimowym są czynniki wirusowe. Wśród wirusów największą aktywnością w tym okresie odznaczają się przede wszystkim adenowirusy, koronawirusy i rinowirusy. W szczególności tej ostatniej grupie przypisuje się największą rolę w rozwoju powszechnych schorzeń infekcyjnych, takich jak przeziębienie. W samych tylko Stanach Zjednoczonych stwierdza się rocznie ponad 1 mld przypadków przeziębienia wśród tamtejszej populacji. Osoby dorosłe chorują zwykle od 2 do 4 razy w ciągu roku kalendarzowego, z kolei wśród dzieci częstość występowania infekcji wirusowych jest większa i może sięgać nawet od 6 do 8 razy w ciągu roku.

Przeziębienie, a także inne choroby wirusowe wiążą się z uciążliwymi objawami. Choroby wirusowe dotykają przeważnie górnych odcinków układu oddechowego, w szczególności nosa, gardła i zatok przynosowych. Wniknięcie cząsteczek wirusa i ich namnażanie wywołują w organizmie miejscowy, silny stan zapalny, czego efektem jest uwalnianie znacznej ilości mediatorów zapalenia, a także aktywacja miejscowych mechanizmów odpornościowych. W efekcie osoby chore borykają się z takimi problemami, jak: przekrwienie śluzówki nosa i zatok, obrzęk i blokada nosa oraz zwiększona ilość wydzieliny w drogach oddechowych. Pojawia się także ból gardła.

W ostatnim czasie oprócz przeziębienia oraz grypy w społeczeństwie coraz częściej pojawiają się osoby chore na COVID-19. Również w tym kontekście wiedza na temat wsparcia mechanizmów obronnych organizmu wydaje się zasadna i niezbędna.

Copyright © Medyk sp. z o.o