Żelazo to pierwiastek chemiczny niezbędny do produkcji hemoglobiny. Bardzo często zdarza się jednak, że konieczna jest dodatkowa suplementacja żelaza. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią czy też kobiet z obfitymi miesiączkami. Zwiększone zapotrzebowanie może dotyczyć także dzieci, osób starszych, po zabiegach operacyjnych, uprawiających sport oraz przemęczonych i unikających potraw mięsnych. Przy wyborze preparatu z żelazem warto wziąć pod uwagę obecność innych składników, jak chociażby witaminy C.
Ponieważ żelazo należy do stosunkowo trudno przyswajalnych pierwiastków, zaleca się przyjmowanie jego preparatów pomiędzy posiłkami – zachowując pomiędzy nimi odpowiedni odstęp czasu. Warto także pamiętać, że dieta bogata w szczawiany (występują np. w herbacie), przetwory mleczne oraz owoce morza może pogarszać absorpcję żelaza z przewodu pokarmowego. Podobnie negatywny wpływ na wchłanianie żelaza wywiera chociażby przyjmowanie preparatów alkalizujących. Wynika to z faktu, że alkalizacja treści pokarmowej zmniejsza kwaśność soku żołądkowego, a im wyższe pH w przewodzie pokarmowym, tym mniejsze wchłanianie żelaza.
Z czym zatem łączyć żelazo, aby zapewnić możliwie wysoki poziom jego wchłaniania? Szczególną rolę odgrywa połączenie żelaza z witaminą C. Kwas askorbinowy z racji swoich właściwości sprzyja zakwaszaniu treści pokarmowej, a to jak wiemy, pozwala na większą efektywność procesu wchłaniania żelaza. Pozytywny wpływ na wchłanianie ma także obecność witamin z grupy B, zwłaszcza B6 i B12. Wybierając zatem preparat żelaza, warto zwrócić uwagę na ewentualne dodatkowe uzupełnienie wymienionymi składnikami, mogącymi poprawić stopień wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o