2025-03-10 Artykuł

Detoksykacja (syn.: detoksyfikacja), czyli oczyszczanie lub odtruwanie organizmu, kojarzy się najczęściej  z terapiami uzależnień, jednak również oznacza wspomaganie organizmu w fizjologicznych procesach usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. W niektórych przypadkach ze względu na nadmiar związków toksycznych, spowodowany np. niewłaściwą dietą lub pracą w szkodliwych warunkach, należy rozważyć zastosowanie metod wspomagających te procesy. Dużą rolę w naturalnym procesie detoksykacji odgrywają wątroba oraz nerki, dlatego terapie wspomagające oczyszczanie organizmu powinny uwzględniać surowce zielarskie, które wpływają na  prawidłowe funkcjonowanie tych narządów. Cenionymi surowcami zielarskimi wspomagającymi wątrobę są liście lub całe ziele karczocha zwyczajnego oraz łuski i nasiona ostropestu plamistego. Natomiast do ziół poprawiających funkcjonowanie nerek zalicza się liść i korzeń pokrzywy oraz liść brzozy.

Pod pojęciem „toksyny” rozumiemy najczęściej substancje organiczne wytwarzane przez zwierzęta, rośliny, grzyby oraz drobnoustroje mające właściwości trujące (toksyczne) dla danego organizmu. W medycynie ten termin pojęcie odnosi się do używek (alkohol, środki odurzające, tytoń), natomiast potocznie definicję toksyn rozszerza się na:

· niektóre dodatki do żywności oraz pozostałości w niej środków chemicznych, takich jak nawozy czy opryski; produkty biobójcze i ich pozostałości;

· niektóre leki oraz ich ewentualne metabolity (czego przykładem mogą być przypadki najczęściej długotrwałego i nadmiernego „samoleczenia”, np. lekami z grupy NLPZ, a także interakcje wielu leków, w tym również  np. z żywnością);

· metale ciężkie, mikropyły (np. smog, zwłaszcza typu PM10 i PM2.5) i mikroplastik;

· składniki kosmetyków posiadające zdolność do przenikania bariery ochronnej skóry.

Copyright © Medyk sp. z o.o