2025-08-05 Artykuły

Do grupy metabolitów powstałych w wyniku procesów przeprowadzanych przez mikrobiotę jelitową należą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Jednym z nich jest maślan, którego wzrastającą popularność wśród specjalistów oraz pacjentów odnotowano w ostatnich latach. Wykazuje on wiele korzystnych właściwości. Szczególną uwagę przykuwa zdolność do łagodzenia stanów zapalnych, co jest niezwykle istotne w kontekście zaburzeń występujących w przewodzie pokarmowym, gdzie maślan sodu ma największe zastosowanie. Należy również zwrócić uwagę na jego wpływ w utrzymywaniu równowagi w składzie mikrobiomu jelitowego oraz na wsparcie mające na celu zachowanie integralności bariery jelitowej. Suplementacja tego związku może wiązać się z długofalowymi korzyściami i poprawą komfortu życia, co zostało potwierdzone szeregiem badań klinicznych z różnorodnych dziedzin medycyny.

W jelicie grubym na skutek fermentacji niestrawionych węglowodanów, głównie błonnika i skrobi, przeprowadzanej przez bakterie z typu Firmicutes (w szczególności przez gatunek Faecalibacterium prausnitzii), a także przez Clostridium butyricum – probiotyczne bakterie beztlenowe, dochodzi do syntezy maślanu będącego jednym z najważniejszych metabolitów mikrobiologicznych. Substancja ta wykazuje różnorodne korzystne działanie na ludzki organizm, m.in. redukuje stany zapalne występujące w błonie śluzowej jelit, poprawia jej odporność, regulując migrację komórek układu odpornościowego, oraz zapewnia homeostazę mikrobiomu jelit, ponieważ jest jego głównym źródłem energii. Stanowi on podstawę energetyczną dla kolonocytów zużywających aż do 95% maślanu znajdującego się w jelicie grubym.

Copyright © Medyk sp. z o.o