2019-02-20 Artykuł
Zaburzenia psychiczne przebiegające z deficytami uwagi (ADHD, ADD) oraz autyzm rozpoznawane są coraz częściej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to istotny element składowy neuronalnych błon komórkowych oraz źródło aktywnych biologicznie substancji. Zaburzenia w ich metabolizmie często obserwuje się u pacjentów z zaburzeniami psychicznymi. Wpływ suplementacji kwasów omega-3 na występowanie i przebieg zaburzeń psychicznych jest przedmiotem licznych badań.
W ostatnich latach obserwuje się zwiększoną rozpoznawalność zaburzeń psychicznych zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych, na czele z autyzmem oraz zespołami deficytu uwagi z nadpobudliwością (ADHD) i bez nadpobudliwości (ADD), jak również szeregu łagodniejszych postaci problemów z koncentracją i uczeniem się. Konsekwencje zaburzeń psychicznych ujawnionych w dzieciństwie zazwyczaj utrzymują się także w życiu dorosłym (choć w zmienionej formie) i mają olbrzymi wpływ na jego jakość, negatywnie odbijając się na relacjach rodzinnych, towarzyskich oraz zaburzając funkcjonowanie w szkole i w życiu zawodowym. Uważa się, że na zwiększoną częstotliwość występowania tych jednostek chorobowych mają wpływ liczne czynniki środowiskowe i pokarmowe, przede wszystkim nadmierna ekspozycja na media cyfrowe (telewizja, internet, aplikacje mobilne) oraz błędy żywieniowe zarówno u dzieci, jak i matek w okresie ciąży i karmienia piersią. W odniesieniu do czynników dietetycznych najwięcej prac poświęca się obecnie badaniom korelacji między występowaniem zaburzeń psychicznych a niedoborami pokarmowymi kwasów omega-3 oraz wpływowi suplementacji tymi kwasami na zapobieganie i leczenie tych schorzeń.
 

Copyright © Medyk sp. z o.o