2019-06-05 Artykuł
Witaminy z grupy B należą do substancji rozpuszczalnych w wodzie; pełnią one w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. W niektórych stanach klinicznych dochodzi jednak do niedoborów witamin z grupy B, wymagających suplementacji. Może być tak w przypadku pacjentów chorujących na cukrzycę. Stosowanie metforminy – jednego z podstawowych leków w terapii cukrzycy – wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niedoboru witaminy B12, dlatego zalecane jest jej okresowe monitorowanie i uzupełnianie, jeśli stwierdzono, że poziomy są niedostateczne. Szczególnie dotyczy to pacjentów z anemią lub neuropatiami. Polskie zalecenia diabetologiczne poruszają ponadto temat leczenia przyczynowego neuropatii cukrzycowej, które powinno być prowadzone m.in. z wykorzystaniem witaminy B1.
Źródłem witamin B w pożywieniu są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jajka, mleko i jego przetwory, ale też rośliny, np. produkty zbożowe grubego przemiału, rośliny strączkowe czy wzbogacane w witaminę B12 płatki owsiane (dla zaspokojenia zapotrzebowania na te substancje przez wegetarian i wegan). W niektórych stanach klinicznych dochodzi jednak do niedoborów witamin z grupy B, wymagających suplementacji. Może być tak w przypadku pacjentów chorujących na cukrzycę: typ 1 wiąże się ze współwystępowaniem innych autoimmunologicznych stanów chorobowych, w tym niedokrwistości Adisona-Biermera – wtedy wymagane jest podawanie witaminy B12. Stosowanie podstawowego leku w terapii cukrzycy, metforminy, może prowadzić do niedoboru tej witaminy; ten stan również wymaga dodatkowego jej podawania.

Copyright © Medyk sp. z o.o