2020-01-10 Aktualności

W grudniowym JAMA Network Open opublikowano wyniki analizy ponad 145 000 chorych po 65. r.ż., która wykazała, że regularne (co najmniej trzy razy w tygodniu) przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) zmniejsza ogólne ryzyko zgonu o 19% i ryzyko zgonu z powodu nowotworu o 15%, z powodu raka przewodu pokarmowego o 25%, a z powodu raka jelita grubego aż 29%. 

W grudniowym JAMA Network Open opublikowano wyniki analizy ponad 145 000 chorych po 65. r.ż., która wykazała, że regularne (co najmniej 3 razy w tygodniu) przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) zmniejsza ogólne ryzyko zgonu o 19% i ryzyko zgonu z powodu nowotworu o 15%, z powodu raka przewodu pokarmowego o 25%, a z powodu raka jelita grubego aż 29%. Ochronny wpływ aspiryny wydaje się być zależny od wskaźnika masy ciała (body mass index, BMI). Osoby z niedowagą (BMI < 20 kg/m2) nie odnosiły żadnego zysku z przyjmowania kwasu acetylosalicylowego, w przeciwieństwie do osób z BMI ≥ 20 kg/m2. Największe zmniejszenie ryzyka zgonu osiągnięto w grupie BMI 25-29,9 kg/m2. Opublikowane wyniki są sprzeczne z niedawnymi doniesieniami z badania ASPREE (Apirin in Reducing Events in the Elderly), oceniającego efekt regularnego przyjmowania 100 mg kwasu acetylosalicylowego dziennie przez osoby po 70. r.ż. Okazało się, że zwiększa on ryzyko zgonu ogółem oraz z powodu nowotworu. Wobec tak rozbieżnych wniosków, przed wprowadzeniem kwasu salicylowego do powszechnego stosowania w ramach profilaktyki nowotworów konieczne są kolejne badania z randomizacją.

Copyright © Medyk sp. z o.o