2020-06-09
Artykuł
Niedobór żelaza to jeden z najczęściej występujących niedoborów żywieniowych w populacji na świecie. Wśród jego przyczyn wskazywane są czynniki żywieniowe, zaburzenia wchłaniania, niski status ekonomiczny, a także czynniki środowiskowe, religijne czy etniczne. Niedobór żelaza jest najczęściej obserwowany u osób z grup ryzyka, takich jak: dzieci, kobiety regularnie miesiączkujące oraz kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, osoby z chorobami przewlekłymi, sportowcy, osoby stosujące diety eliminacyjne. Ze względu na ważną rolę, jaką składnik ten pełni w organizmie, w przypadku stwierdzonego niedoboru, należy – w konsultacji z lekarzem – suplementować preparaty farmakologiczne.
Najbardziej specyficznym biochemicznym wskaźnikiem niedoboru żelaza jest stężenie ferrytyny, które wskazuje na zapasy żelaza w organizmie. Należy jednak pamiętać, że ferrytyna jest białkiem ostrej fazy, dlatego jej stężenie wzrasta podczas stanu zapalnego, infekcji, intensywnych ćwiczeń, w ciąży, przy uszkodzeniach wątroby. Nie ma jednoznacznie określonej dolnej wartości ferrytyny. Według zaleceń WHO odcięcie dla stężenia ferrytyny w surowicy, poniżej którego zapas żelaza jest wyczerpany, wynosi < 15 μg/l. W innych opracowaniach można spotkać się z wartościami wynoszącymi 16-32 μg/l.
Kiedy straty żelaza przewyższają ilość pobieranego żelaza lub ilość pobieranego żelaza jest mniejsza niż zapotrzebowanie, organizm zaczyna korzystać z zapasów, co powoduje obniżenie stężenia ferrytyny.