2012-05-15 Aktualności

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia niemowląt

w wieku 6 i 12 miesięcy w populacji polskiej

Specjaliści z Centrum Zdrowia Dziecka pod przewodnictwem dr inż. Anny Stolarczyk, we współpracy z prof. dr hab. n med. Piotrem Sochą oraz Fundacją NUTRICIA  zbadali i poddali ocenie sposób żywienia niemowląt i stan odżywienia polskich dzieci w wieku 6 i 12 miesięcy.

Skrócony opis badania

  1. Gluten w diecie niemowląt 6-miesięcznych wprowadziło blisko  60% mam, mimo zalecenia, by wprowadzać gluten przed ukończeniem pierwszego półrocza.
  2. Nadal nie wszystkie niemowlęta są suplementowane witaminą D, przy czym suplementacja stosowana jest w bardzo zróżnicowanych dawkach (10-70 mcg/dobę).
  3. Wykazano wysoką częstość występowania niedoborów witaminy D u niemowląt, przy czym częstość niedoborów była wyższa w grupie niemowląt 12-miesięcznych, niż 6-miesięcznych.
  4. Niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem krowim miały stężenie ferrytyny i HgB poniżej normy.
  5. U niemowląt 12-miesięcznych karmionych prawie wyłącznie piersią zaobserwowano obniżone stężenie ferrytyny.
  6. U dzieci 6-miesięcznych nie obserwuje się istotnego ryzyka niedoboru: energii, białka, węglowodanów, sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, witaminy A, witaminy E, kwasu foliowego oraz witaminy C, natomiast u dzieci 12-miesięcznych nie obserwuje się istotnego ryzyka niedoboru: energii, białka, węglowodanów, potasu, wapnia, fosforu, witaminy A, witaminy E, kwasu foliowego oraz witaminy C.
  7. Spożycie białka w ilościach większych od zapotrzebowania stwierdzono u 93% dzieci 6-miesięcznych i 12-miesięcznych.
  8. Obecnie dostępne Normy Żywienia dla niemowląt nie pozwalają na określenie nadmiernego spożycia określonych składników odżywczych.

Wnioski

  1. Szczególnym problemem okresu niemowlęcego jest nadmierna liczba posiłków/karmień  w ciągu doby.
  2. Należy zwrócić uwagę na sposób przygotowania mleka modyfikowanego, gdyż nie zawsze rodzice postępują zgodnie z zaleceniem producenta.
  3. Nadal funkcjonują dawne przyzwyczajenia późnego wprowadzania glutenu do diety. 
  4. Istotnym problemem trwającym od wielu lat jest nieodpowiednia suplementacja witaminy D, przy czym częstość suplementacji obniża się wraz z wiekiem niemowlęcia i stosowane są różne dawki, często odbiegające od rekomendacji. Badania biochemiczne wskazują na wysoką częstość niedoboru witaminy D u niemowląt.
  5. Niedokrwistość nie jest częstym problemem i wiąże się głównie z dużymi błędami żywieniowymi jak np. karmienie wyłącznie mlekiem krowim lub karmienie prawie wyłącznie piersią.
  6. Pokrycie normy zapotrzebowania na energię oraz na makroskładniki odżywcze zasadniczo jest zadowalające.
  7. Należy zwrócić uwagę na spożywanie posiłków stołu rodzinnego już przez niemowlęta, co przy nieprawidłowej diecie rodziców może kształtować złe zwyczaje żywieniowe ich dzieci.

Copyright © Medyk sp. z o.o