W wyniku wielu zmian społecznych w ostatnich latach odnotowany został znaczny spadek płodności, osiągając najniższy dotychczasowy poziom. Określenie czynników wpływających na płodność człowieka, które można modyfikować, takie jak dieta, ma zatem istotne znaczenie kliniczne dla samego pacjenta i dla zdrowia publicznego. Właściwy poziom poszczególnych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk i selen, są ważne dla jakości oocytów, dojrzewania, zapłodnienia i implantacji. U kobiet, u których zdiagnozowano niepłodność, zaobserwowano niższy niż zalecany poziom niektórych witamin (kwasu foliowego, witaminy B12 i witaminy D). Spożycie większego odsetka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białek pochodzenia roślinnego zwiększa płodność. Odpowiednie stężenie witaminy C i E warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Należy ograniczyć spożycie kofeiny i alkoholu w okresie perikoncepcyjnym. Suplementacja ma niewielki, ale korzystny wpływ na płodność u zdrowych i niepłodnych kobiet, włączając w to krótsze staranie się o dziecko oraz większą szansę na zajście w ciążę.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o