Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi. Dziedzina probiotyków znacznie się rozwinęła w ostatnich latach dzięki ogromnemu postępowi w zrozumieniu roli ludzkiej mikrobioty. Jako probiotyki stosowane są m.in. szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus, naturalnie występujące w jelitach. Wspomagają one procesy trawienia, produkują kwas mlekowy, uczestniczą w metabolizmie witamin B, pobudzają motorykę przewodu pokarmowego, wspierają działanie układu immunologicznego i zapobiegają kolonizacji jelit przez bakterie patogenne. Probiotyki przynoszą korzyści w przypadku takich schorzeń jak biegunki poantybiotykowe, zakażenie Helicobacter pylori czy zespół jelita drażliwego. W artykule przedstawiono możliwości stosowania w prewencji biegunek popularnego gatunku z rodzaju Lactobacillus – L.rhamnosus i mniej znanego, ale także o dużych możliwościach – L. helveticus.
Termin „probiotyk” został zdefiniowany w 2001 r. przez Konsultację Ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia (FAO/WHO), a doprecyzowany w 2013 r. przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Naukowe Probiotyków i Prebiotyków ISAPP. Probiotykiem są „żywe mikroorganizmy, które podane w odpowiednich ilościach przynoszą korzyści zdrowotne gospodarzowi”. Jest to powszechnie akceptowana naukowa definicja. Autorzy opracowania podkreślili, że preparaty te muszą mieć określony skład i odpowiednią liczbę żywych organizmów pod koniec okresu przydatności do spożycia, odpowiednie dowody na korzyści zdrowotne i bezpieczeństwo. W lutym 2023 r. Światowa Organizacja Gastroenterologii udostępniła zaktualizowane wytyczne (WGO Practice Guideline. Probiotics and Prebiotics), według których wymagane jest co najmniej jedno podwójnie ślepe, randomizowane, kontrolowane placebo badanie na ludziach z odpowiednią liczbą próbek i jednoznacznym wynikiem potwierdzającym skuteczność działania. Martwe mikroby, produkty i składniki mikrobiologiczne nie podlegają klasyfikacji jako probiotyki. Jeżeli produkt żywnościowy lub suplement diety został zadeklarowany jako probiotyk ze szczególnymi właściwościami zdrowotnymi, powinien mieć zdefiniowane szczepy probiotyczne o dobrze udokumentowanym w badaniach klinicznych działaniu i bezpieczeństwie.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o