Ostatnio wzrasta zainteresowanie dietami wegetariańskimi. Mogą one być stosowane w każdym okresie życia, włączając ciążę i laktację, u dzieci, młodzieży, dorosłych, osób w starszym wieku oraz sportowców. Wegetariańska dieta przynosi dużo korzyści zdrowotnych z powodu zawartości błonnika, kwasu foliowego, witaminy C i E, potasu, magnezu, wielu fitozwiązków oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Ω-9 i Ω-6. Wzrasta liczba przekonujących danych o korzystnym wpływie tych związków na masę ciała i metabolizm, na redukcję ryzyka cukrzycy typu 2 i nowotworów. Jednakże przy eliminacji produktów zwierzęcych z diety wzrasta ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów żywieniowych (witamin: B12 i D, żelaza i cynku, wapnia i wielonienasyconych kwasów Ω-3). Wegańsko-wegetariańskie diety mogą być bezpieczne pod warunkiem zwrócenia uwagi na suplementację potrzebnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi.
Niedobory witaminy D są powszechnym i narastającym problemem na wysokich szerokościach geograficznych. Przyczyną są postępujące zmiany w stylu życia, związane ze zmniejszoną ekspozycją na promieniowanie UV i niedostateczną podażą w diecie. Deficyty witaminy D korelują ze zwiększonym ryzykiem krzywicy, osteoporozy, nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych, infekcji, chorób neurologicznych i schorzeń psychiatrycznych. Aktualnie rekomendowana jest powszechna suplementacja witaminy D już od pierwszych dni życia.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) dostarcza nasion chia – surowca wyróżniającegosię bogatym składem chemicznym. Nasiona zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy, biopierwiastki oraz związki o charakterze polifenoli. W artykule zaprezentowano informacje dotyczące pochodzenia rośliny, jej składu chemicznego, właściwości leczniczych, znaczenia w diecie. Ponadto zasygnalizowano możliwe aplikacje kosmetyczne.
Probiotyki są określane jako żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Pomagają w zapobieganiu i leczeniu stanów chorobowych. Najlepiej poznane i przebadane gatunki bakterii stosowanych jako probiotyki należą
do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Dostępne są również preparaty zawierające Saccharomyces boulardii. Dane literaturowe wskazują na zastosowanie probiotyków do: stymulacji układu immunologicznego, utrudniania kolonizacji i inwazji drobnoustrojom patogennym, w tym poprzez produkcję substancji przeciwbakteryjnych. Zastosowanie probiotyków obejmuje zapobieganie i leczenie m.in. zakażeń przewodu pokarmowego, redukcję działań niepożądanych antybiotyków. WHO i FAO zalecają przeprowadzenie szeregu badań w celu uznania produktu za probiotyczny.
Artykuł stanowi zbiór streszczeń wykładów poświęconych głównie problematyce żywienia w chorobach onkologicznych, które zostały wygłoszone podczas konferencji IX Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka „Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i w onkologii”. Konferencja odbyła się 26-27 kwietnia 2017 r. na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jej organizatorem był Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zaburzenia snu związane z przesunięciem (SWSD) są powszechne w krajach uprzemysłowionych, głównie z powodu konieczności funkcjonowania wielu usług przez 24 godziny na dobę. SWDS wiążą się z bezsennością, spadkiem efektywności w pracy, pogorszeniem jakości życia, a także ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób i wypadków przy pracy. Leczenie SWSD jest ważne i obejmuje terapię behawioralną (odpowiednia higiena snu, planowany harmonogram snu i czas ekspozycji na jasne światło) oraz zindywidualizowaną farmakoterapię (podawanie melatoniny we właściwym czasie).
Olej z ryb to jeden z najbardziej powszechnie stosowanych suplementów diety. Otrzymywany jest z tłustych ryb, takich jak dorsze, śledzie, tuńczyk, sardela i makrela. Zawarte w tranie kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla zdrowia, zapobiegają wielu chorobom. Nieprzetworzony olej z ryb zawiera witaminy A i D oraz w niewielkich ilościach witaminę E. Kwasy omega-3 pochodzące z oleju z ryb mają lepsze właściwości zdrowotne niż te zawarte w niektórych źródłach roślinnych. Główne kwasy omega-3 w tranie to: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwas omega-3 wyizolowany z roślin to kwas alfa-linolenowy (ALA). Stosowanie tranu może ograniczyć zagrożenia związane z chorobami serca oraz zmniejszyć objawy niektórych zaburzeń psychicznych. Mózg człowieka składa się z prawie 60% tłuszczu, a większość stanowią kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Suplementacja tranu zmniejsza zawartość tłuszczu w wątrobie i niweluje objawy chorób wątroby. Wyższe spożycie omega-3 wiąże się z większą gęstością kości, co przeciwdziała chorobie kości.
Zakażenia układu moczowego (ZUM) są bardzo często spotykaną jednostką chorobową, głównie występującą u kobiet (10 razy częściej niż u mężczyzn). W trakcie życia przypadłość ta pojawi się u ok. 40% kobiet, a u ok. 5% kobiet dorosłych oraz u ok. 1-2% dziewczynek w wieku szkolnym wystąpi bezobjawowa bakteriuria. Choroba może wystąpić jako powikłanie ZUM (w przebiegu wrodzonych wad anatomicznych układu moczowego, predysponujących do infekcji), niepowikłane ZUM oraz szpitalne postacie ZUM. Furagina/furazydyna jest pochodną nitrofuranu, lekiem z grupy chemioterapeutyków o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego zarówno na bakterie Gram-dodatnie (Staphylococcusaureus, S. epidermidis, S. faecalis), jak i Gram-ujemne (Salmonella spp, Shigella spp, Klebsiella). Furaginę stosuje się w profilaktyce, a także w leczeniu ostrych i przewlekłych zakażeń dróg moczowych. Fosfomycyna jest antybiotykiem o szerokim spektrum działania, hamującym syntezę ściany komórek bakteryjnych. Fosfomycyna wraz z nitrofurantoiną są rekomendowane jako leki pierwszego rzutu w leczeniu niepowikłanych infekcji układu moczowego u dorosłych kobiet według wytycznych opublikowanych przez Amerykańskie Towarzystwo Chorób Zakaźnych (IDSA) oraz Europejskie Towarzystwo Klinicznej Mikrobiologii i Chorób Zakaźnych (ESCMID).
Ból gardła i chrypka to objawy towarzyszące przeziębieniom. Najczęściej spowodowane są infekcją wirusową, rzadziej bakteryjną. Objawy bólu gardła częściej występują u pacjentów narażonych na niedostateczną ilość snu w nocy. Częściej też pojawiają się wieczorem, w nocy oraz wczesnym rankiem, zaraz po przebudzeniu. Na rynku aptecznym mamy bogatą ofertę substancji łagodzących ból gardła, zarówno syntetycznych, jak i naturalnych, ziołowych. Wśród substancji syntetycznych dostępne są te o miejscowym działaniu przeciwbakteryjnym, znieczulającym i przeciwzapalnym. Produkty ziołowe z reguły są bezpieczniejsze w stosowaniu i mogą być alternatywą dla substancji syntetycznych.
W pracy podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy lekarz może ordynować leki oraz wyroby medyczne poza wskazaniami zawartymi w charakterystyce produktu leczniczego. Wyjaśniono podstawowe pojęcia związane z przepisywaniem leków off-label oraz przedstawiono uregulowania prawne w tym temacie. Opisano proces off-label w populacji pediatrycznej. Przedstawiono stanowisko płatnika publicznego, jakim jest Narodowy Fundusz Zdrowia oraz rekomendację Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji. Dokonano przeglądu ordynacji off-label w innych krajach.
Kaszel jest reakcją odruchową na podrażnienie dróg oddechowych w płucach. To jeden z najczęstszych objawów infekcji dróg oddechowych. W aptekach dostępne są preparaty na kaszel suchy oraz na kaszel mokry. W łagodzeniu suchego albo nieproduktywnego kaszlu stosuje się leki przeciwkaszlowe. Zwykle zawierają kodeinę lub dekstrometorfan. Do leków, które mogą być użyte w leczeniu mokrego kaszlu, zaliczamy środki wykrztuśne i mukolityki. Środki wykrztuśne ułatwiają wydzielanie śluzu z płuc. Obejmują sulfogwajakol oraz gwajafenezynę. Mukolityki, takie jak bromheksyna i acetylocysteina, rozrzedzają gęstą, lepką wydzielinę w drogach oddechowych.
Woda morska jest dostępna w postaci donosowych aerozoli (izo- lub hipertonicznych) oraz w postaci ampułek do nebulizacji (roztwory hipertoniczne). Aerozole izotoniczne rekomenduje się do codziennej higieny nosa i ochrony śluzówki przed wysuszeniem (już od pierwszych dni życia). Spraye hipertoniczne i nebulizacje wskazane są natomiast do udrażniania dróg oddechowych w trakcie infekcji bądź po zabiegach laryngologicznych. W przypadku dzieci istotny jest wybór preparatu bez środków konserwujących i z ergonomicznym aplikatorem.
Melatonina to hormon szyszynki odpowiedzialny za synchronizowanie pór snu i czuwania z warunkami zewnętrznymi (dzień i noc). Zaburzenia wydzielania melatoniny prowadzą do licznych, endogennych zaburzeń dobowego rytmu snu i czuwania (opóźniona, przyspieszona lub nieregularna faza snu i czuwania, problemy z zasypianiem, rytm nie-24-godzinny). Postępowanie obejmuje podawanie egzogennej melatoniny, fototerapię i wdrożenie zasad higieny snu.
Najbardziej popularnymi środkami, które wybierają pacjenci do samoleczenia zaburzeń lękowych i napięcia nerwowego, są preparaty ziołowe. Preparaty ziołowe wspomagają relaksację i łagodzą lęk, zmniejszają napięcie nerwowe i stres psychiczny, a także chronią układ nerwowy podczas stresu i niepokoju. Korzeń kozłka lekarskiego to skuteczny środek uspokajający. Jest używany przede wszystkim jako środek wspomagający zasypianie, dodatkowo zmniejsza napięcie psychiczne i fizyczne. Poprawia jakość snu i skraca czas potrzebny na zasypianie. Melisa lekarska, tradycyjnie stosowana w leczeniu zaburzeń trawienia pochodzenia nerwowego, wykazuje udowodnione działanie uspokajające na układ nerwowy, pozytywnie wpływa na nastrój, poznanie i pamięć. Chmiel używany jest do walki z bezsennością, stresem i bólem głowy. Leczy również niestrawność, ogólną nerwowość i pomaga obniżyć gorączkę. Lawenda skutecznie redukuje drażliwość i niepokój, sprzyja relaksacji, ułatwia zasypianie. Badania na zwierzętach wykazały zdolność lawendy do modulowania odpowiedzi stresowej poprzez zmniejszenie stężenia kortyzolu. Olejek eteryczny lawendy stosuje się szeroko w aromaterapii ze względu na relaksujące właściwości. Serdecznik zmniejsza nadmierną aktywność układu nerwowego, łagodzi napięcie i lęk.
Nietrzymanie moczu może być spowodowane przez wiele czynników, takich jak: wiek (mięśnie pęcherza moczowego osłabiają się wraz z wiekiem), osłabione mięśnie dna miednicy z powodu zabiegów chirurgicznych lub porodu, menopauza, nadreaktywny pęcherz, uszkodzenie nerwów, kamienie nerkowe i zakażenia układu moczowego. Ćwiczenia, zmiana stylu życia, a także niektóre suplementy i zioła mogą pomóc w leczeniu tej dolegliwości. Izoflawony sojowe obniżają poziomu cholesterolu we krwi i łagodzą objawy nietrzymania moczu. Japońskie badania wykazały, że nasiona dyni i ekstrakt z nasion soi znacznie zmniejszają nietrzymanie moczu. Nasiona dyni zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Pokrzywa może zmniejszyć objawy nietrzymania moczu. Żurawina zawiera substancje, które zapobiegają przyleganiu bakterii do pęcherza moczowego. Witamina D może być również stosowana do wspomagania leczenia nietrzymania moczu, ponieważ pomaga utrzymać siłę mięśni. Stwierdzono, że kobiety, u których poziom witaminy D był w prawidłowym zakresie, rzadziej miały zaburzenia dotyczące dna miednicy, w tym nietrzymanie moczu.
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki.
Sprawdź więcej ustawień plików cookie, aby zarządzać swoimi preferencjami.
Więcej informacji na temat plików cookie i przechowywania danych można znaleźć w naszej Polityce Prywatności.
Ustawienia cookies
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.