2019-05-08
Artykuł
Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w organizmie człowieka. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej, tworzącej ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Kolagen pełni wiele ważnych funkcji, w tym nadaje skórze strukturę i wzmacnia kości. Pomaga utrzymać integralność chrząstki. W ostatnich latach popularne stały się produkty zawierające kolagen typu II. Badania wykazały, że przyjmowanie preparatów kolagenowych zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów oraz łagodzi ból stawów. Wykazano, że zmniejszają one stan zapalny i stymulują syntezę kolagenu w organizmie. Pomagają w łagodzeniu bólu u osób ze schorzeniami stawów.
Kolagen jest najważniejszym białkiem strukturalnymtkanki łącznej i stanowi 1/3 wszystkich białek organizmu. Wyodrębniono ok. 20 rodzajów kolagenu, które różnią się budową w zależności od miejsca występowania i funkcji tkanek, w których się znajdują. Włókna kolagenowe są składnikiem skóry, ścięgien, kości, stawów czy rogówki oka. Utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia skóry oraz odpowiadają za jej elastyczność. Kolagen wykazuje dużą odporność na rozciąganie i wytrzymałość na urazy mechaniczną. Tworzy sprężyste rusztowanie, które umocowuje
narządy wewnętrzne: nerki, żołądek czy wątrobę. Pod wpływem czynników zewnętrznych (obciążenia mechaniczne), czy zmian hormonalnych może zmieniać swoją strukturę.
Organizm zdrowego człowieka wytwarza kolagen w naturalny sposób, systematycznie go odbudowuje i wymienia (ok. 3 kg/rok). Jednak wraz z upływem czasu traci zdolność do jego syntezy. W wytwarzaniu tego białka uczestniczą m.in. hormony tarczycy, estrogeny oraz insulina. Już ok. 26. r.ż. organizm zaczyna wytwarzać mniejsze ilości kolagenu, a w czasie menopauzy proces ten ulega zakłóceniu – więcej kolagenu ulega rozkładowi niż jest syntezowane.